Istoric

Foto: Andreea Cîrlig

De ce avem nevoie de o arie naturală protejată?

În toamna anului 2019, un drum forestier de 11 km urma să fie construit în pădurea de lângă Brașov, peste 8.000 de arbori fiind marcați pentru tăiere, amenințând potecile pe care mulți brașoveni le știu de o viață sau pe care își plimbă copiii sau nepoții.

Brasovenii s-au revoltat vizavi de proiectul drumului forestier Gorița iar în cele din urma acesta a fost anulat în instanță. La una dintre întâlnirile cu public care au urmat, a prins contur ideea de a proteja suplimentar aceste zone prin desemnarea acestora drept Parc Natural.

Așa a luat ființă proiectul Parcul Natural Brassovia.

Protest Brasov 2019 Drumul Forestier Gorita Parcul Natural Brassovia
Dezbatere Brasov 2019 Drumul Forestier Gorita Parcul Natural Brassovia

Inițiativa a fost preluată de programul politic al USR iar primarul Brașovului, Allen Coliban, și-a asumat obiectivul înființării acestei arii protejate. Ulterior, primăria a înființat o comisie dedicată înființării ariei protejate, formată din specialiști, reprezentanți ai primăriei și reprezentanți ai societății civile.

Inițiativa brașovenilor s-a alăturat Rețelei Pentru Natură Urbană iar astăzi Brașovul este orașul din Rețea în cea mai avansată etapă de înființare a unei astfel de zone.

Pădurile, dealurile și munții din jurul Brașovului consolidează identitatea locuitorilor orașului Brașov și contribuie semnificativ la sănătatea și bunăstarea lor. Inițiativa Parcului Natural Brassovia merită o atenție deosebită, acesta fiind un pilon important pentru ca Brasovul să își consolideze statutul de primă destinație turistică urbană din România.